2011

FERRANTE
APORTI
MILAN

Project:
Corporate Offices – Via Ferrante Aporti

Client:
Private

Architect:
Αntonio Citterio Patricia Viel

Location:
Milan, Italy

Categories:
Corporate

Surface:
22.500 sqm

Photographer:
Leo Torri

The refurbishment of the Ferrante Aporti offices, led by Antonio Citterio Patricia Viel architects, included a new lighting scheme including also custom lighting fixtures where necessary.  The original Palazzo Aporti building was built in the 1930s and accommodated the Italian Post Office Headquarters. In the late 00’s the building will get renovated for becoming a contemporary business center. Metis Lighting joins the Design team in an early stage developing the interior and exterior lighting project, as well as the design of several custom light fittings necessary for the desired light conditions.

The interior lighting scheme was based on a careful selection of light fittings that in spite of the significantly high ceilings would provide the adequate illuminance levels, always guaranteeing the absence of glare. Due to the difficulty in recessing lighting fixtures in the ceiling, two bespoke lighting fixtures were developed in the lobby areas which became other than lighting elements, an identity of the building. Additionally, ceiling coves highlit the architectural features and where possible ceiling recessed downlights composed the office lighting scheme. In the main Lobby area, an existing suspension got refurbished, wired and with new technology earned a new life establishing a dialogue with the city linking the existing building with its new era. The new volumes covered with steel mesh on the upper floors of the building, resemble the neat and rational character of the building and at night become elegant urban big scale lanterns.
View More

CUSTOM MADE LIGHT FIXTURE
Design Metis Lighting