Historical Suspension

Bagatti Valsecchi Museum
Milan

CUSTOM MADE LIGHT FIXTURE

Design Metis Lighting
Manufacturer Light Contract
This residence-museum required an adaptation mainly focused on the lighting, in order to arrive at the museum lighting standards. At the same time, the intervention should be properly restrained for preserving the historical surroundings.
For this reason, Metis was entrusted with the restoration of the existing decorative chandeliers, as well as integrating functional adjustable lighting fixtures.
More specifically, the development of the decorative chandeliers, was based on the modification not only of the light source into LED, but most importantly, on rethinking the direction of light.
Small LED tiles are integrated upwards and downwards for respectively indirect light to the ceiling and diffuse light around and under the chandelier, also due to the diffusing glass element.
The result is a decorative element with contemporary light technology inside, illuminating the historical context.