2010

BAGATTI VALSECCHI
MUSEUM
MILAN

Project:
Bagatti Valsecchi Museum, Milan

Client:
Bagatti Valsecchi Museum

Architect:
-

Location:
Milan, Italy

Categories:
Museum

Surface:
900 sqm

Photographer:
Leo Torri

Located in the very centre of Milan since 18th century the Residence of the Bagatti Vasecchi family accomodated a vast colelction of ancient and rinascimental outstanding artwork and objects in a context of high artistic value itself. The call for a lighting project that would bring out this heritage was made and a careful analysis started for tracing the steps in order to make justice to one of the most well preserved Residence Museum in Europe.
The material to be exhibited was not only paintings, furniture, weapons, armors, ceramic, jewelery, tapestries but the very wall finishings, prestigious floorings, coffered and painted ceilings.

The approach wasn’t to treat the space as a mere museum and artefacts exhibition but to maintain intact the domestic atmosphere of the Residence itself. For this reason, the first step was to identify the exhisting lighting features, restore them and use them at their best and eventually integrate more technical lighting fittings where needed. All of the lighting project aimed at being as much invisible as possible, for letting the scene to this particular space where history and culture used to cohabit.
The first intervention included the restoration of the existing chandeliers changing also their light function: the iconic suspensions held a shape of candleholders with glass modules with light. The lighting project suggested to rething the function strarting from the glass elements that got analyzed, catalogued, cleaned and transformed in white diffusing elements with compact fluorescent light sources and warm colour temperature. On the top of the chandelier module, a custom LED tile was introduced for direct lighting towards the featured ceilings. The existing chandeliers gained a new life and function delivering the domestic nuance together with a more technical function.
The next step was introducing the accent lighting elements and this phase was more complex, since the light fitting had to be extremely flexible, with a simple mounting but most importantly with restrained dimensions but significant output. The fixture that was developed had a magnetic fixing and was mounted on metal inserts mostly on top of the door frames in order to minimize the visual impact. In this lighting project the focusing was a great exercise and the result was highly rewarding.
View More

CUSTOM MADE LIGHT FIXTURE
Design Metis Lighting